Familie diner

Pizza-oven als BBQ:

  • Bak eieren met spek in een speciale pan
  • Maak Italiaanse Lasagne
  • Stoof het vlees
  • Bak en stoof een mooie portobello
  • Bereid gepofte pompoen

Pizza-oven als BBQ

Lees meer

Foto album

Kipspiesjes Pizza-oven

Het bakken van spiesjes met kip in de Clementi pizzaoven is een geweldige manier om een heerlijke en bovenal gezonde maaltijd te maken voor jouw vrienden en familie. Dit overheerlijke en makkelijke gerecht vereist slechts enkele ingrediënten. Hierbij geven wij stap-voor-stap uitleg over hoe je de kipspiesjes voor de Pizzaoven marineert. Daarbij is er ook een recept met uitleg bijgevoegd voor de zelfgemaakte pindasaus.

Gezond

Stap 1: Voor het maken van de houten kipspiesjes (hout is beter dan ijzer in verband met de hitte van de oven) heb je een hoeveelheid kipfilet nodig. Dit hangt af van de samenstelling van het gezelschap en andere hapjes die je wellicht nog klaar maakt. Hou voor 4 personen ongeveer 500 gram kipfilet in totaal aan. Snij hierbij de kipfilet in kleine stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in een kom. Vul de kom vooraf met 1 eetlepel olijfolie, wat Indonesische kruiden, knoflook en natuurlijk zoete ketjap. Vermeng alles goed met elkaar en laat het een half uur marineren. Proef van tevoren of de marinade goed op smaak is. Advies gebruik niet teveel zout.

Stap 2: Rijg de gemarineerde kip op de houten stokjes er zorg ervoor dat de kip goed verdeeld is. Laat aan de uiteinden ongeveer 1 cm ruimte over.

Stap 3: Bak de kipspiesjes in de Clementi pizzaoven op bijvoorbeeld een aluminium wegwerpschaal – zie het voorbeeld. Verwarm de pizzaoven voor op 220 – 250 graden Celsius en plaats de kipspiesjes op het rooster van deze schaal. Bak de kipspiesjes ongeveer 15 tot 20 minuten totdat ze goudbruin zijn en de kip van binnen goed gaar is. Als de pizzaoven te warm is, leg de schaal dan verder van het vuur. Speel hier iets mee.

Pindasaus voor de kipspiesjes

Stap 4: Maak de pindasaus voor de kipspiesjes. Voor deze heerlijke saus heb je het volgende nodig:
● 200 gram pindakaas
● 4 eetlepels gezoete ketjap saus
● Een snufje Indonesische kruiden zoals Djahé, Laos, Ketumbar en Sereh
● 1 theelepel gember, fijngehakt en 1 afgestreken theelepel knoflookpuree
● Ten slotte warm water toevoegen zodat er een goede smeuïge saus ontstaat. Voeg dit toe totdat het resultaat bereikt is.

Stap 5: Haal de gebakken, malse kipspiesjes uit de Clementi pizzaoven. Serveer de spies met wat pindasaus in een representatieve kom. Garneer het met fijngehakte peterselie en gebakken uitjes of enkele geroosterde pinda’s voor extra smaak en fleur. Eet smakelijk!

Portobello Pizza-oven

Eén van de makkelijkste gerechten is wellicht de Portobello. Portobello staat voor een zeer grote gevulde champignon. Daarbij is het belangrijk dat ze van te voren goed worden opengesneden. Bij de groothandel zoals Hanos kun je ze vaak al voorbewerkt kopen.

Bakken

Als de champignons zijn uitgehold, kun je ze eerst even laten garen in de keramische schaal in de Pizza-oven. Smeer daarbij de randen van de champignons in met een scherpe mosterd. Laat het vervolgens 5 minuten garen. Dankzij de keramische schaal drogen de champignons niet uit in de houtoven. De vochthuishouding blijft dus intact. Vervolgens maak je de Portobello verder op met de lekkerste groenten, kruiden en geraspte kaas.

Pompoen uit oven

Lasagne

Dit is een echt traditioneel Italiaans recept. Het gekke is echter dat de naam ”Lasagne” afkomstig is uit Griekenland (Lasanon, betekent namelijk: platte deegkoek). Het is eigenlijk een klassieke, Italiaanse schotel voor de oven bestaande uit dunne deegbladen en traditionele tomatensaus. Vergeet daarbij niet de smaakvolle groenten en populaire Parmezaanse kaas!

‘Alla Bolognese’

In Italië heeft iedere regio zijn eigen variant. De bekendste variant is toch wel de Lasagne alla Bolognese; vernoemd naar de plaats Bologna, gelegen in Lombardije (het Noorden van Italië). Hoe langer het bereiden van de saus, des te meer smaak het geeft aan dit klassieke, eeuwenoude en karaktervolle gerecht. Maar er zijn natuurlijk veel meer varianten, ook voor de vegetariër. Bijvoorbeeld Lasagne met spinazie, vis of paddenstoelen. Kortom: er is veel mogelijk met dit geweldige Italiaanse gerecht!

Focaccia brood

De lekkerste focaccia

Maak het pizzadeeg met de hand plat zodat er geen lucht meer in zit. Volg hierbij de regels zoals je pizzadeeg bewerkt. Dus niet met de roller! Dan maak je vervolgens een lange ovale vorm van het pizzadeeg. Aansluitend gebruik je twee á drie eetlepels olijfolie. Gebruik indien gewenst meer of minder olie.Deze olijfolie op het pizzadeeg smeer je uit met een kwastje.

Focaccia maken

Vervolgens breng je de focaccia  aan op de pizzalepel en leg je deze in de Pizzaoven. Dan wacht je een paar minuten tot het deeg droger is geworden (lees: er niet meer zo nat uitziet van de olie) en er ook wat luchtbellen ontstaan. Zodra dit gebeurt haal je de focaccia eruit en prik je de luchtbellen met een scherpe punt kapot. Op deze plekken smeer je ten slotte weer wat olie. Dan gaat dit gedeelte opnieuw de oven in zodat het goudbruin wordt. Als het deeg van de focaccia mooi qua kleur is, dan haal je het overbodige olie eraf door de pizza op de pizzaschep te kantelen. Vervolgens uit de Pizzaoven halen en gooi je er wat grove zeezout op en rozemarijn. Overigens kun je dit ook voor het bakken erop doen. Je kunt de olijfolie ook mengen met knoflookpuree of pesto. Dan krijg je een ander smaakje. Je verandert verder niets aan de werkwijze.

Workshop Focaccia maken

Eigenlijk kan er weinig op tegen een heerlijke focaccia. Het is een eenvoudig “maar oh zo smakelijk en bovenal een goedkoop” voor- of hoofdgerecht uit de Pizzaoven. Maak een afspraak bij ons in de showroom voor een Focaccia workshop!

Focaccia maken in de Clementi Pizzaoven

Gebakken ei

Eenvoudig te bereiden en erg lekker! Bijvoorbeeld – in plaats van de welbekende oer-Hollandse boterham – op een knapperige, Italiaanse bol. Het is zeker een aanrader om een mix van kleurrijke, verse groenten toe te voegen aan het gebakken ei. Denk bijvoorbeeld aan: een schijfje vleestomaat of zoete paprika. Maar je kunt ook kiezen voor courgette, champignons of lente-ui. Maak deze smaak compleet door het toevoegen van zout, peper en Italiaanse kruiden. Serveer de Italiaanse bol met kaas en sla.